Wat is Mysore-stijl Ashtanga Yoga?

Wat is Mysore-stijl Ashtanga Yoga?

Mysore

In Ashtanga yoga kennen we naast de geleide lessen nog een andere vorm, namelijk de Mysore-stijl van lesgeven. Een prachtig systeem en ideaal voor mensen die yoga op hun eigen tempo willen leren of meer verdieping zoeken in hun beoefening. De stijl is ontstaan in en vernoemd naar de stad Mysore in India en de manier waarop daar traditioneel les gegeven werd door Sri K. Pattabhi Jois. In een Mysore les werk je aan een zelfstandige beoefening met een-op-een aandacht en onder begeleiding van de docent(en). Tijdens een Mysore les beoefent iedere student zijn of haar deel van de Ashtanga reeks, welke afgestemd is op het eigen vermogen en ervaring. De docent helpt iedere student in de les op individueel niveau en geeft geleidelijk aan nieuwe houdingen wanneer de student daar klaar voor is. De persoonlijke beoefening van de student groeit organisch terwijl kracht, flexibiliteit, concentratie en uithoudingsvermogen toeneemt. Als student kun je verwachten dat de docent je regelmatig aanpassingen geeft in de houdingen. Zo word je ondersteund, kun je je bewustzijn te vergroten in houdingen en word je verder geholpen waar je dat zelf (nog) niet ziet.

Yoga Chikitsa

Ashtanga Yoga kent 6 vaste reeksen. De eerste reeks is de “Primary Series”ook wel “Yoga Chikitsa” genoemd in het Sanskrit. Yoga Chikitsa betekent “Yoga Therapie”, omdat het een reinigende en versterkende invloed heeft op fysiek en mentaal vlak. Fysiek gezien leren de asanas (houdingen) je om kracht en flexibiliteit op te bouwen. Je lijf opent en komt weer in een juiste uitlijning. Dit zorgt voor een gezond lichaam en zenuwstelsel. Op mentaal vlak nemen door de regelmatige beoefening je wilskracht alsmede je fysieke en mentale bewustzijn toe. Doordat je alle beproevingen tijdens de beoefening doorstaat groeit het vertrouwen in jezelf en je lichaam. Vanuit daar kun je verder op het subtielere vlak, waarmee we alles bedoelen wat je met het oog niet kunt zien. Zo word je bewuster en maak je jezelf vrij van spanning en obstakels op mentaal, emotioneel en energetisch vlak. Hiermee creëer je vrijheid van binnenuit en kom je meer in verbinding. Dit alles met als gevolg dat je gelukkiger en meer tevreden wordt : )

Ideaal voor alle niveaus

Ashtanga Mysore leent zich voor alle niveaus, dus ongeacht leeftijd of fysieke gezondheid. Je leert namelijk op je eigen tempo en wanneer je lichaam er klaar voor is bouw je de reeks verder uit. Zowel gevorderde als beginnende studenten kunnen zij aan zij in dezelfde ruimte hun beoefening doen. De Mysore stijl van lesgeven zorgt er uiteindelijk voor dat de student groeit en vooruitgang boekt in een tempo dat veilig en ideaal is voor zijn of haar unieke vermogen. Vanaf dag één leert de student hoe een zelfstandige beoefening te ontwikkelen waarbij deze geleid en ondersteund wordt door de docent.

Geleide les versus Mysore

In een reguliere les wordt alles uitgelegd of voorgedaan in groepsverband door de docent. Daardoor zijn er meer afleidingen en ligt de aandacht meer extern. Bij de Mysore-stijl van les geven is dat niet zo, want hier is alle aandacht voor jou. En dat is waar yoga uiteindelijk om draait, de aandacht naar binnen brengen, oftewel introspectie. Dit is wellicht het meest sterke punt van Mysore les. Geen docent die alles voordoet of veel aan het woord is tijdens een les. Het is enkel jij, je ademhaling en de mat. Dit helpt enorm om de aandacht naar jezelf te brengen. Dat blijkt uit persoonlijke ervaring soms moeilijk te zijn, maar tevens heel erg waardevol. Op de mat leer je bewust te worden van alles wat er zich in jou afspeelt, waardoor je ook buiten de mat kunt groeien als mens.

Nieuwsgierig?

Je bent meer dan welkom om vragen te stellen n.a.v. dit artikel of om les te volgen bij ons. Beginnen met Mysore vereist enige toewijding, want je kunt niet in een paar lessen zien wat het voor je kan betekenen op de langere termijn. We raden daarom aan om het ten minste één maand te proberen en drie keer per week tijdens de les of thuis je beoefening te doen. We hebben daarom ook een proefmaand Mysore, waarmee je een maand lang onbeperkt alle lessen inclusief Mysore kunt volgen voor maar € 39,50.

Start je liever met wat extra informatie of in groepsverband? Op 27 September geven we van 12:30 tot 15:30 een Intoductieworksop Mysore. De prijs voor workshopdeelname inclusief een maand onbeperkt toegang tot de Mysore lessen is €50,-. Inschrijven kan via onderstaande link:

https://yoga013.yogibit.nl/cbm/training-info/27-09-2020/12:30/1294/