Lessen

Lesaanbod

Ons lesaanbod bestaat uit verschillende vormen van yoga. Het aanbod varieert tussen inspanning en ontspanning, biedt uitdaging voor zowel beginners als gevorderden en biedt mogelijkheid voor verdere verdieping in de thematiek van yoga.

Ashtanga Basic

Ashtanga yoga is een dynamische en intensieve vorm van yoga met een vaste reeks houdingen. De vaste reeks zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de uitleg van een docent en je aandacht naar binnen kunt brengen. Zo kun je de focus leggen op een goede uitvoer van de houding gestuurd door je ademhaling.

In deze Ashtanga Basic les doorlopen we de Ashtanga Primary Series op rustige wijze en geven we uitleg. Er is veel aandacht voor de juiste ademhaling en het hebben van de juiste focus. Deze les is bij uitstek geschikt voor de beginnende (astangha) yogi die wil leren hoe je bepaalde houdingen op een juiste en verantwoorde manier kunt uitvoeren. Indien nodig geeft de docent variaties op houdingen, fysieke ondersteuning en aanpassing in de houdingen. De standaardduur van deze les is 75 minuten, maar is ook te volgen in een les van 60 minuten.

Ashtanga Half Led

Ashtanga yoga is een dynamische en intensieve vorm van yoga met een vaste reeks houdingen. De vaste reeks zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de uitleg van een docent en je aandacht naar binnen kunt brengen. Zo kun je de focus leggen op een goede uitvoer van de houding gestuurd door je ademhaling.

In deze Ashtanga Half Led les word je begeleid door de eerst helft van de Ashtanga Primary Series. Lessen worden gegeven in een mix van Nederlands en Sanskrit. Het tempo en niveau ligt hoger dan bij de Basic les en er is minimale uitleg wat betreft houdingen en transities. Je wordt nog steeds geholpen met uitlijning, bandhas en ademhaling. Indien gewenst krijg je van de docent fysieke aanpassing en ondersteuning. Deze les duurt 75 minuten.

Ashtanga Mysore

Ashtanga yoga is een dynamische en intensieve vorm van yoga met een vaste reeks houdingen. De vaste reeks zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de uitleg van een docent en je aandacht naar binnen kunt brengen. Zo kun je de focus leggen op een goede uitvoer van de houding gestuurd door je ademhaling.

In deze Mysore les voer je zelfstandig jouw Ashtanga beoefening uit en kun je binnen de lestijden (zie rooster) op ieder gewenst moment beginnen. In tegenstelling tot een reguliere les krijg je één-op-één aandacht van de docent die jou geleidelijk nieuwe houdingen aanreikt zodat je deze correct kunt aanleren. Je krijgt persoonlijke aanpassingen in de houdingen zodat je je uitlijning en techniek kunt verbeteren. Zo vergroot je je bewustzijn in de houdingen en boek je vooruitgang in de ontwikkeling van jouw beoefening. Deze les is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

Yin

In een Yin Yogales worden zittende en liggende houdingen 3-5 minuten vastgehouden. Hierdoor wordt het bindweefsel in het lichaam gestimuleerd, de spieren zijn volkomen ontspannen. Yin Yoga combineert de kennis van Hatha Yoga met de meridianen van de Chinese geneeskunde, de taoïstische filosofie en boeddhistische meditatietechnieken. De les is rustig, aardend en helpt je om te herstellen en op te laden.).

Alignment

Alignment Yoga is een actieve yogastijl met als basis de yoga methode ontwikkeld door B.K.S. Iyengar. Alignment Yoga is een nauwkeurige stijl van yoga waarbij de nadruk ligt op precisie en uitlijning. Het doel is om met volle aandacht en concentratie de houdingen uit te voeren zodat je bewegende meditatie aan het beoefenen bent. In tegenstelling tot Vinyasa of Gentle Flow vloeien de bewegingen niet in elkaar over maar voer je elke houding apart uit, dit maakt het tot een statische yogavorm. Door de houdingen lang vast te houden en waar nodig te ondersteunen met hulpmiddelen, zal kracht en flexibiliteit worden opgebouwd. Deze les duurt 60 minuten en is gericht op het leren van de subtiliteiten van correcte uitlijning voor alle leeftijden en niveaus.

Vinyasa

Vinyasa Flow is een aftakking van Ashtanga yoga, maar kent geen vaste reeks. De houdingen worden vloeiend uitgevoerd en gestuurd door de ademhaling. De inhoud van de lessen wisselt regelmatig en het niveau wordt aangepast aan de groep. De docent geeft diverse opties voor het uitvoeren van de houdingen en indien gewenst ontvang je aanpassingen om je in de uitvoer van de houdingen te ondersteunen. Deze les is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en duurt 60 of 75 minuten (zie rooster).

Ashtanga Full Led

In deze Ashtanga Full Led les word je begeleid door de eerst volledige eerste serie van Ashtanga Yoga, de Primary Series. Lessen worden gegeven in een mix van Nederlands en Sanskrit. Het tempo en niveau ligt hoger dan bij de Basic les en er is minimale uitleg wat betreft houdingen en transities. Je wordt nog steeds geholpen met uitlijning, bandhas en ademhaling. Indien gewenst krijg je van de docent fysieke aanpassing en ondersteuning. Deze les duurt 90 tot 105 minuten.

Hatha

Hatha is een vorm van yoga waar je rustig van houding tot houding beweegt. Er is voldoende tijd voor uitleg en ondersteuning, waardoor je in een houding goed kunt gronden. In de les worden veelal klassieke houdingen (asana's) doorlopen waarbij je soms gebruik maakt van hulpmiddelen. Door het tempo heeft de docent voldoende tijd om je te helpen en te ondersteunen bij houdingen. De les is voor ieder niveau, maar vooral voor de student die wat extra uitleg en een langzamer tempo fijn vindt. Deze les duurt 60 of 75 min.

Gentle Flow

Gentle flow yoga is een zachte vorm van yoga die zijn oorsprong vindt in de Ashtanga yoga traditie. In deze les beweeg je op een rustig tempo met aandacht voor de ademhaling en is er meer tijd voor ontspanning en meditatie. De les is fijn voor beginners, maar ook voor ervaren beoefenaars als je herstellende bent, na zwangerschap of als je het rustig aan wil doen. Je wordt op een zachte en energieke manier uitgedaagd met respect voor je fysieke grenzen. De les integreert Restorative Yoga van Iyengar met rustige beweging, ademhalingsoefeningen en geleide meditatie.

Geleide Meditatie

Geleide meditatie is een vorm van mediteren waarbij je begeleid wordt door je eigen ademhaling, de stem van de docent en verschillende therapeutische klankschalen. In deze les zullen verschillende technieken worden uitgelegd en lig je op een matje en indien gewenst onder een deken. We maken gebruik van drie klankschalen, de klank helpt je in een toestand van diepe ontspanning te komen. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Brengen wij hier door middel van de geluidsgolven van klankschalen fijne trillingen doorheen, dan ontstaat er intern een diepe massage. Het lichaam wordt gestimuleerd wat voor harmonie en een gevoel van ruimte kan zorgen. Tijdens deze ontspanning kan er een heling ingezet worden. Deze les duurt 30 minuten en is geschikt voor alle niveaus en leeftijden. 

Lesrooster

 

Workshops & evenementen

In onze workshops leren wij je meer over de filosofie van yoga en verdiepen we ons in specifieke technieken of stijlen van yoga. Daarnaast organiseren wij regelmatig evenementen zodat onze yogi's ook buiten de lessen ervaringen kunnen delen. Ben je geen lid bij Yoga 013, maar wil je toch deelnemen? Dat kan door je aan te melden voor het evenement.

 

Aanmelden voor de lessen of een workshop volgen?

 

Via ons online boekingssysteem kun je je aanmelden voor je favoriete lessen en/ of workshops.