Yoga als pad naar vrijheid

Yoga als pad naar vrijheid

In hoeverre ben jij vrij? Wat is vrijheid nu eigenlijk precies? Misschien zijn dit vragen die jij wel eens aan jezelf stelt.
Volledige vrijheid ga je mijns inziens nooit vinden buiten jezelf, maar je kunt het wel vinden in jezelf. Namelijk, hoe jij aankijkt tegen zaken en hoe jij bepaalde dingen ervaart is iets waar je wel degelijk controle op kunt uitoefenen.
Het is daarvoor van belang om met regelmaat naar binnen te kijken om zo te ontdekken wie je nu daadwerkelijk bent en op deze manier dichter bij jezelf te komen. Door naar binnen te kijken word je steeds bewuster van wie je nu echt bent en wat jou echt gelukkig maakt. Het geeft je wellicht ook het besef dat veel van wat je denkt te zijn, je misschien wel helemaal niet bent in essentie. Denk hierbij aan je gedachten, emoties, conditioneringen en patronen. Al vrij snel na onze geboorte worden we geconfronteerd met emoties, taal en concepten. Nurture becomes your nature, ofwel je opvoeding wordt je natuur. Maar is dat ook wie jij in essentie bent? En zijn het ook niet juist de patronen, conditioneringen en gedachten die jou misschien zelfs verder van jezelf verwijderen.

Samskaras
Iedereen heeft dus zijn eigen indrukken, gewoontes en diep ingesleten patronen die je hebt opgebouwd uit je verleden. Dit worden ook wel samskaras genoemd. Deze samskaras weerhouden ons ervan om de wereld te zien zoals hij echt is en worden daarom ook wel als obstakels, op het pad naar onze oorspronkelijke zelf, gezien. Samskaras hebben meer invloed op ons leven dan we vaak zelf doorhebben. Ze beinvloeden ons op hoe we op zaken reageren en op hoe we handelen. En uiteindelijk dus ook op hoe we ons voelen. Zodra we meer bewust worden van onze obstakels kunnen we er invloed op uitoefenen. We kunnen zelf bepalen hoeveel aandacht we er aan schenken of we ons er aan vastklampen of dat we ze misschien wel helemaal willen loslaten. Wanneer jij je teveel identificeert met je gedachten, emoties, conditioneringen en patronen dan kan dat onrust, stress, angst en ongeluk creeeren. Hoe meer we ons bewust worden van dat we dit niet werkelijk zijn, hoe vrijer we ons kunnen gaan voelen. En hoe dichter we uiteindelijk bij onze echte zelf komen te staan hoe beter we om kunnen gaan met alles wat het leven ons in de schoot werpt.

Bewustwording als eerste stap naar verandering
Yoga en meditatie helpt ons met het bewust worden van deze vaste, automatische patronen die we onbewust hebben opgebouwd tijdens ons leven.
Door middel van een regelmatige beoefening worden we ons steeds meer bewust van onze gedachten, emoties, patronen en conditioneringen en ook van het feit dat we een ego hebben. Pas als jij je hier bewust van bent kun je er afstand van nemen of kun je jezelf er beetje voor beetje van gaan ontdoen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Zolang jij je ergens niet bewust van bent dan kun je het namelijk ook niet veranderen.

Door de weerstand heen
Het yogapad is dus naast een bewustwordingsproces ook een pad van verandering. En dit heeft veel meer te doen met beoefening dan met kennis. Je kunt dit pad niet bewandelen zonder aandacht, betrokkenheid en discipline. Je hebt dus discipline nodig in de vorm van een regelmatige beoefening van yoga en meditatie. Je beoefening zijn de momenten van introspectie, observatie en bewustwording. Met een regelmatige beoefening creeer je focus en inzicht in jezelf en sla je het pad van transformatie in. Transformatie gaat vaak gepaard met weerstand. Het is de kunst hier niet van weg te lopen of vluchten maar door de weerstand heen te gaan. Je gaat jezelf stapje voor stapje ontdoen van alles wat jou niet meer dient. Dit proces van transformatie is niet altijd leuk of makkelijk omdat je weerstand tegen gaat komen. Maar door er niet van weg te rennen en er doorheen te gaan zorg je ervoor dat je je patronen gaat doorbreken. Dit creeert uiteindelijk meer vrijheid, innerlijke rust en geluk.

Meester over je gedachten
Het pad van yoga leert je dus stapje voor stapje meester te worden over je geest (je verstand, emoties en wil). Je leert en ontdekt dat je geen speelbal hoeft te zijn van je gedachten, emoties en omgeving, maar dat je altijd een keuze hebt om te bepalen hoe jij met een situatie omgaat. Jij bepaalt wat je wil veranderen, wat je wil bereiken en hoe jij je wil voelen. We hebben vaak het idee hier geen invloed op te hebben, maar dat hebben we wel. Dus ook jij kunt kiezen voor minder stress, meer innerlijke rust en geluk.

Ben je op zoek naar meer informatie en praktische tools die je hierbij kunnen helpen?

Zondag 17 februari organiseren wij een workshop “Yoga off the mat” . In deze workshop geven we je, aan de hand van de yogafilosofie, meer inzicht in hoe yoga een meerwaarde kan zijn in je dagelijkse leven en kan bijdragen aan meer vrijheid en innerlijke rust. Voor meer info en aanmelden https://yoga013.opencontrolplus.com/club_portal/workshop